Beskrivelse
SPRINGBANK 12 YEARS CASK STRENGTH AUTUMN 2018
Springbank 12 Years Cask Strength er en single malt whisky fra et af Skotlands mest afholdte destillerier. Den er tappet ved fadstyrke, og er sammensat af en blanding af whisky fra sherry- og boubonfade. 12-årsudgaven har normalt en større proportion sherry-lagret whisky end lillebroderen på 10 år, og i denne udgave er der tale om 35% sherry- og 65% bourbon-lagring. Whiskyen er hverken tilsat farve eller kølefiltreret. En uhyrelækker dram!
Farve: Mørk rav.
Duft: Utroligt flot duft af rosin, sveske og marcipan. Mere sherry i næsen, end de 35% antyder.
Smagsnoter: Varm smørkaramel, havsalt, svag røg, honning og bivoks.
Serveringsforslag: Bør nydes rent, men gerne med et par dråber vand. Den svømmer godt!
Hos Springbank producerer man 3 distinkte typer whisky, som differentierer sig på en række parametre. Den klassiske Springbank har en let tørverøg. Røgniveauet angives (noget upræcist) med en måling af fenol i den færdigmaltede byg og ligger på cirka 10-15 ”parts per milion” (malten tørres 6 timer med tørverøg og 30 timer med varm luft). Springbank er desuden destilleret 2.5 gange. ”Longrow” – en kraftigt røget variant blev første gang lavet i 1973. Her er røgen oppe på 50-55 ppm, malten tørres 48 timer med tørverøg, og den er destilleret 2 gange. Den nyeste variant, Hazelburn, så dagens lys i 1997 da man for første gang forsøgte sig med helt urøget og tripeldestilleret whisky. Ud af de cirka 175.000 liter, det lille Campbeltown-destilleri producerer om året, er 80% Springbank, cirka 10% Longrow og 10% Hazelburn.
Uanset hvilken variant man har hang til, er Springbank værd at stifte bekendtskab med. Det er mange whiskynørders yndlingsdestilleri og det af gode grunde! Som det eneste destilleri i Skotland malter de selv al den byg de skal bruge. Der tilsættes aldrig farvestof, og whiskyen kølefiltreres ikke.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.