Beskrivelse
Cristal produceres af champagnehuset Louis Roederer, som udelukkende laver Cristal i de bedste år. Cristal 2014 består af 60% Pinot Noir og 40% Chardonnay, der sammen med 7 års lagring bidrager til en helt exceptionel fylde og kompleksitet med et lagringspotentiale på 25 år+.
Når man disponerer over 214 ha. af Champagneområdets bedste vinmarker – oven i købet klassificerede som “Premier og Grand Cru” – og næsten kan være selvforsynende med druer fra år til år, er man uden tvivl i en privilegeret situation. Men privilegiet er ikke noget, man kommer let til. Huset Louis Roederer dækker selv 80-85% af sit behov med druer fra egne marker, der er harmonisk fordelt i de 3 bedste regioner i Champagne: Montagne de Reims, Vallée de la Marne og Côte des Blancs. 97% af Louis Roederers vinmarker er klassificerede som Grand Cru eller Premier Cru. Samme fordeling findes i de opkøbte druer fra Bouzy og Ambonnay, og begge giver helt klart kvalitetsmuligheder.
I løbet af de seneste mange år har Champagne Louis Roederer givet større og større plads til bæredygtighed og til biodynami. Louis Roederer har allerede opnået prædikatet DEMETER (biodynami) for de vinmarker, som producerer druer til Cristal.
Champagnedistriktet er nok Frankrigs (og verdens) mest berømte distrikt, i passende afstand til Flandren, England og…Paris, som altid har været gode aftagere af Champagne-vine. Historisk set knytter der sig mange myter omkring såvel opfindelsen af Champagne som dens fremstilling.
Geografisk ligger området langt oppe i Nordfrankrig, ca. 150 km. nordøst for Paris og breder sig på departementerne Marne (4/5 af arealet) og Aube samt på få marker i Aisne, Seine-et-Marne og Haute-Marne. Kvaliteten varierer meget fra område til område og fra årgang til årgang, da undergrundens type – især bl.a. dens indhold af kalk – betyder en del, og det samme gør de ret svingende klimatiske forhold (regn, frost…). Håndværket er ligeledes afgørende.
Louis Roederer blev grundlagt i 1776 og er et af de få tilbageværende uafhængige huse i Champagne, som stadig kontrolleres af grundlæggerens efterkommere. Roederers filosofi var og er, at den bedste måde man kan producere den bedste champagne på, var ved at kontrollere hele processen fra arbejdet i vinmarken, hen over høsten, gæringen af vinen og den efterfølgende vitale modning af de sarte bobler inde i flaskerne. Familien ejer efterhånden næsten 250 ha. vinmarker med Premier og Grand Cru status, og de har derfor ganske særlige forudsætninger for at producerer rigtig mange flasker på et interessant niveau. Det er Jean-Claude Rouzaud, (uddannet ønolog noget af en institution) som med sikker hånd tegner Champagne Roederer i dag. Omkring 60% Pinot Noir, 30% Chardonnay og 10% Pinot Meunier som efter gæringen blandes med op til 15% Vin de Reserve og derpå får lov til at samle sig i 6 måneder inden vinen tappes på flaske og modner i 42 måneder inden budfaldet skydes bort og den modtager en dosage på mellem 8-10 g. pr. liter.
Champagne Louis Roederer er uden tvivl i en meget privilegeret situation, når man ejer 214 ha. af Champagnes bedste vinmarker og dermed næsten er selvforsynende med druer. Markerne ligger nogenlunde ligeligt placeret i de 3 bedste regioner i Champagne: Montagne de Reims, Vallée de la Marne og Côte des Blancs og dækker 80-85% af Louis Roederers samlede behov for druer. 97% af vinmarkerne er klassificerede som Grand Cru eller Premier Cru, og samme fornemme fordeling har de marker i Bouzy og Ambonnay, hvorfra man køber resten af de druer, man har behov for.
I løbet af de seneste mange år har Louis Roederer givet større og større plads til bæredygtighed og økologisk/biodynamisk dyrkning. Louis Roederer har således allerede opnået DEMETER-certifikatet (biodynamisk dyrkning) på de vinmarker, som producerer druer til husets fornemmeste mærke, Cristal. Fra og med årgang 2021 vil yderligere 115 ha. marker opnå økologisk certificering – Agriculture Biologique (AB), og de resterende vinmarker vil følge efter.
Vinificeringen foregår i moderne rustfrie ståltanke på 60-100 hl., hvilket giver den bedste hygiejne og en fuldstændig kontrol over alle processer. Et par etager under jorden finder man Louis Roederers meget kendte ”Vins de Réserve”, som er et lager af “gamle” vine, der ligger på store brugte egetræsfade à 60 hl. Réserve-vinene indgår i varierende grad i fremstillingen af non-vintage champagnerne for at sikre en kontinuert høj kvalitet og ensartethed i disse.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.