Beskrivelse
Peter Sissecks PSI 2019 er et blend af af 90% Tempranillo og 10% Grenache fra meget gamle vinstokke. Vinen fadlagres 18 måneder på brugte fade fra Dominio de Pingus som er med til at give vinen både dybde og fylde. I glasset fremstår vinen meget flot mørk mens duften domineres af fuldmodne solbær samt viol og grafit. Smagen er rig og meget fyldig mens vinen samtidig besidder en god friskhed og syre som sikrer optimal balance. Vinen er gæret i beton og rustfrit stål og 80% er forblevet i de neutrale tanke, mens de sidste 20% er modnet 14 måneder på franske fade, heraf 10% nye.
Allerede meget charmerende med masser af saftige røde blommer, brombær og kirsebær som slås om at komme op på siden af violerne. Fin fylde, modne tanniner og så en dejlig mineralitet, som skærper oplevelsen af præcision.
Selv kalder Peter dette for “easily the best PSI we have made to date”. Holdet bag den spanske Guide Peñín er ikke uenige. De kvitterede med 94 point, da de smagte vinen som nogle af de første, og siden er Luis Gutiérrez, der er Robert Parkers mand i det spanske fulgt efter. Han kaldte i oktober 2021 PSI for “A triumph over the natural conditions of the year”, og i hans mund var der reelt tale om dødt løb mellem PSI og den mere end dobbelt så dyre Flor de Pingus.
Danske Peter Sisseck grundlagde Dominio de Pingus i 1995, og vinen herfra blev med ét legendarisk da Robert Parker udtalte, at vinen var en af de bedste og mest interessante unge vine han nogensinde havde smagt og samtidig tildelte den op til 100 point. Der fremstilles idag fire vine; Pingus, PSI, Flor de Pingus og Amelia.
Peter Sisseck’s dogmeregler er baserede på de klassiske kvalitetsbegreber om terroir, hvilket blandt andet dækker over det plantenære klima, jordbundens beskaffenhed og landskabets formationer, vinplanten og vinifikationen. Han formulerer sine dogmeregler således: • Vinstokkene skal være så gamle som muligt, og de skal gro på en sydvendt skråning. • Druesorten skal være den lokale Tempranillo. • Udbyttet skal være lavt.• Drueudvælgelsen skal være ekstremt selektiv. • Afstilkning skal foregå i hånden. • Gæringsbeholderne skal være små. • Gæringen skal være relativ kold. • Ingen klaring og filtrering af vinen.
Dette er som bekendt det mest berømte danske fingeraftryk i vinens verden, og få andre spanske vine – om nogen – har opnået så stor international anerkendelse som Pingus.
Pingus er blevet kendt og agtet overalt, hvor stor vin er på dagsordenen, og ligesom de andre helt store navne rummer Pingus en kvalitet og ultimativ intensitet, der gør den til Peter Sissecks unikke signatur vin.
Projektet fik navnet “Pingus” som var Peters kælenavn i barndommen, og da han dukkede op med et par prøveflasker af den førstefødte 1995’er hos Corney & Barrow i London i marts 1996 blev en legende født. Til stede kom også en hvis Robert Parker, som senere udtalte, at dette var den største unge rødvin fra Spanien han nogensinde havde smagt, hvorefter han kvitterede med de nu historiske 96-100 point i augustnummeret af Wine Advocate, et fuldt år inden vinen overhovedet kom i handelen.
Forhåndsinteressen antog hysteriske dimensioner og da endeligt de blot 3.900 flasker kom i handelen 6 dobledes priserne inden 1996 årgangen så dagens lys. Dette gav Peter en uventet chance for at realisere drømmen om at få fod under eget bord, og kort efter gav han delvis slip på tøjlerne hos Hacienda Monasterio, for at forfølge drømmen om at presse Tempranillo til dens ypperste grænse i Ribera del Duero.
Peters faste beslutning om at springe ud i vinens verden stammer fra hans barndoms besøg i Bordeaux hos onklen Peter Vinding-Diers. Her lod han sig fascinere af de elementer der indgår i jobbet på en vingård, og selvom Pingus i den grad besidder spansk temperament var og er inspirationen til vinen hentet i Bordeaux nærmere bestemt i det arbejde og de tanker som ligger bag vine som Le Pin og Valandraud.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.