Beskrivelse
Om produktet
Vinmarken Darmagi (2,8 ha., 280 m.o.h.) er Piemontes første vinmark, som blev beplantet (1978) med Cabernet Sauvignon siden phylloxeras indtog i området for mere end hundrede år siden. Angelo GAJAs beslutning om at plante Cabernet Sauvignon var ikke bare ment som en hyllest til denne feterede vinsort men også for at bevise, at Piemontes jordbund også egner sig til at producere vine af fremragende kvalitet selv på ikke traditionelle druer. Det var i øvrigt Angelos far Giovanni GAJA, som ufrivilligt kom til at navngive marken. Da han hørte, at hans søn havde plantet Cabernet på en af de førhen bedste marker for Nebbiolo, erklærede han, at han hver gang, han kom forbi marken, ville udråbe “darmagi”, som i den lokale dialekt betyder “sikke en skam!”. Darmagis første årgang var 1982.
Med gode vandreserver i undergrunden og en varm forår i 2017, var vinstokkene ca. 15 dage foran det normale. Midt i april, betød 3 dage hård frost at man tabte ca. 10% af produktionen, og fra juni oplevede man til gengæld den varmeste og tørreste (80 dage uden regn) sommer i de seneste 10 år i Piemonte. Det betød et fald i produktion (hos Gaja –20%), men til gengæld meget sunde og koncentrerede druer. Vinen blev gæret i rustfrie ståltanke og efter en malolaktisk gæring blev den modnet i to faser, først 12 mdr. i “barriques” (225 l.) og derefter 12 mdr. i større træfade (”botti”).
Selvom Darmagi 2017 består af 95% Cabernet Sauvignons (+ 3% Merlot og 2% Cabernet Franc), har den samtidig sin helt egen personlighed, som skyldes Barbarescos specielle jordbund. Den har en flot, mørk, koncentreret farve. I duften er vinen først en smule lukket i sin ungdom, med Cabernets typiske tørhed, men ret hurtigt i glasset vinder den i intensitet og koncentration samt velour og charme for 2017. Smagen er ganske enestående med nuancer af solbær, brombær, blåbær, peber, lakrids og cedertræ. Eftersmagen afslører en struktur, som vil sikre vinen en lang fremtid.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.